Blog

Wat is hosting? Welke hosting moet ik kiezen?

Domeinnaam

Iedere website is gelinkt aan een domeinnaam, bijvoorbeeld Webmaker.be  Aan de hand van deze domeinnaam kunnen bezoekers je site vinden op het internet . Een domeinnaam heeft meestal de naam van je bedrijf, je vereniging, je eigennaam, … Maar het kan eender wat zijn. Enige voorwaarde hiervoor is dat de naam nog niet geregistreerd is door iemand anders, want iedere domeinnaam is uniek. Een domeinregistratie geldt voor minstens 1 jaar.

Een domeinnaam heeft ook een extensie, de zogenaamde TLD (Top Level Domain) die meestal verwijst naar een land. In het algemeen is dit .be, maar andere vaak voorkomende domeinextensies zijn .nl, .fr, .com, .de, .es en .co.uk.

Hosting

Webhosting is simpel gezegd het huren van een stukje opslag op een  server. Op deze server worden bestanden geplaatst die samen een website vormen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld webpagina’s, foto’s, video’s etc.

Zodra iemand de domeinnaam van de website in een browser intypt, worden de bestanden van de website automatisch van de server ingeladen. De bezoeker krijgt nu de website te zien. 

Waarop moet ik letten bij het kiezen van webhosting?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel online data je nodig hebt. Hierin hebben we 2 verschillende soorten dataverbruik bij de hosting:
• De hoeveelheid data die je website in beslag neemt.
• Het aantal bezoekers van je website die data bekijken/downloaden (dataverkeer).

Afhankelijk van deze twee zaken kan je al gericht op zoek gaan naar de juiste hosting. Uiteraard zijn support en beveiliging ook belangrijke aspecten in het vergelijken.  Omdat we bij Webmaker gebruik maken van WordPress moet de website ook een CMS systeem ondersteunen. 

Welke hostingprovider moet ik kiezen?

Welke hostingprovider je kiest is uiteraard afhankelijk van bovenstaande punten.

Enkele bekende hostingproviders zijn One.com , Combell, Cloud86, Siteground, ..

Er zijn ook enkele budgetvriendelijkere webhostings zoals Versio. Deze hosting is standaard goedkoper, maar de website laadt dan bijvoorbeeld iets trager dan op One.com.

Artikel delen?

Deel op facebook
Deel op twitter
Scroll naar boven